Unele ministere au publicat in sfarsit listele cu salariile angajatilor. Care sunt primele concluzii? Angajatii au sporuri de pana la 80% pentru functiile de conducere, ceea ce permite unui director sau secretar de stat sa castige mult mai bine decat un ministru. In plus, in timp ce unele ministere au prezentat in detaliu situatia salariilor, altele s-au ferit sa dea prea multe amanunte.
O parte din ministere si-au afisat deja salariile angajatilor pe site, dar mai au de lucrat la capitolul transparenta. De exemplu, sporurile pe care angajatii ministerelor le castiga fac extrem de greu de urmarit schema de salarii a autoritatilor.
Astfel, de pe site-ul ministerului Afacerilor Externe (MAE) reiese ca functiile de conducere beneficiaza de indemnizatii conducere. Pentru directorii generali si secretarul general indemnizatia este de 55%, pentru un director general adjunct, director, director de cabinet, secretar general adjunct, de 50%, un director adjunct primeste o indemnizatie de 40 %, un sef serviciu de 30 %, iar pentru un sef de birou indemnizatia este de de 25%. Ca nimeni sa nu poata anula aceste venituri, ele au fost incluse in salariile de baza.
Salariatii cu functii de conducere din MAE nu beneficiaza doar de aceste bonusuri ci, in functie de conditiile de munca, pot castiga sume suplimentare care ajung pana la 30% din salariu. Asta inseamna ca, per total, ocupantul unei functii de conducere poate avea un bonus de 80% din salariu. Sporurile acordate sunt o posibila explicatie a amanuntului ilogic ca unii dintre secretarii de stat si directorii generali castiga mai mult decat un ministru, aspect semnalat de presa odata cu publicarea listelor.
In plus, niciuna din listele ministerelor nu este nominala, asa incat nu se poate sti cine sunt persoanele care castiga sumele respective.
Intr-un efort de transparenta, Mi