Din iulie, persoanele fizice pot să îşi monteze centrale pe peleţi subvenţionate stat. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Cei care doresc să-şi completeze sau să-şi schimbe sistemele tradiţionale de încălzire cu panouri solare ori alt sistem ecologic pot primi subvenţii fixe din partea statului. Asta reiese din „Ghidul aplicantului” pentru programul „Casa Verde”, fina lizat de experţii Ministerului Mediului.
Autorităţile au preferat să aloce o sumă fixă, deşi timp de mai multe luni s-a luat în calcul ideea subvenţionării unui procent din investiţie.
Iniţial, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că s-a ales varianta acordării unei sume fixe, pe motiv că „dacă mergem la procent, atunci cei mai mulţi se vor înţelege cu constructorul şi vor merge la procentul maxim”.
Ulterior, el a adăugat că s-a ales această variantă şi pentru testarea pieţei. Autorităţile speră ca pe 30 iunie să pornească programul. Anul acesta, guvernul a decis să aloce 110 milioane de lei pentru acest program, bani care vor fi repartizaţi pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori.
6.000 de lei dă statul pentru panouri solare
Potrivit ghidului, cei care îşi vor monta o centrală pe peleţi pot scuti 3.000 de lei, bani pe care îi va suporta statul. Pe de altă parte, montarea unui sistem de panouri solare va fi „subvenţionată” cu 6.000 de lei, în timp ce pentru pompe de căldură ajutorul e de 8.000 de lei.
„Acestea sunt valori maxime şi nu sunt condiţionate de valoarea investiţiei. Dacă cineva vrea o instalaţie mai sofisticată de panouri solare, şi-o poate face, însă noi nu-i vom deconta decât 6.000 de lei”, a spus Borbely. El a precizat că, în cazul montării unui sistem de panouri solare, suma acordată de stat reprezintă jumătate din costurile de montare a unui astfel de sistem care să deservească o casă de dimensiuni medi