Economia României îşi va relua creşterea, dacă vor fi reduse cheltuielile publice, şi nu dacă vor fi majorate taxele şi impozitele.
Astfel, România ar trebui să urmeze modelul economic al statelor nordice şi al celor din centrul Uniunii Europene, respectiv să diminueze cheltuielile din sistemul de stat, consideră consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass.
„Avem experienţa a 25 de ajustări fiscale extrem de brutale, în ultimii 25 de ani, în statele europene, care au probat că sunt două modele de abordare. Una în clubul ţărilor precum Italia, Spania, Portugalia, Grecia, care abordează lucrurile prin intermediul creşterii taxelor şi impozitelor şi modelul ţărilor nordice şi al corpului dur al Uniunii Europene, care au mers pe varianta diminuării puternice a cheltuielilor publice. Sigur că soluţia pe care ne-o recomandă practica internaţională bună, de referinţă, este că şansa relansării economice vine din al doilea model. Adică din cel pe care te bazezi cu prisosinţă pe diminuarea cheltuielilor publice şi nu pe creşterea taxelor şi impozitelor”, a declarat Andreea Paul Vass, arătând că Executivul a adoptat soluţia corectă, de reducere a cheltuielilor din sistemul public, informează Agerpres.
Guvernul a decis să reducă fondul de salarii din aparatul de stat cu 25%, începând cu 1 iunie. De asemenea, pensiile şi indemnizaţiile de şomaj vor fi diminuate cu 15%. Măsura se va aplica până la finele acestui an. Însă, pentru ca salariile bugetarilor să revină la nivelul actual, cel puţin 70.000 de persoane ar trebui disponibilizate, în următoarele şase luni, a mai precizat consiliera premierului.
Andreea Paul Vass a mai precizat că aparatul public a fost încărcat în anii 2007 şi 2008 cu 250.000 de noi bugetari, iar efectul net de diminuare a fost de numai 36.000 de persoane.