Comemorarea celui mai cunoscut scriitor al Bărăganului, care a studiat la Călăraşi, a trecut neobservată. Cu excepţia celor care lucrează în domeniu, la Călăraşi, comemorarea marelui romancier al Bărăganului, Ştefan Bănulescu, a trecut neobservată.
Conducerea liceului care îi poartă numele nu ştie să ne spună că în holul fostei şcoli de chimie se află un basorelief cu bustul autorului. Pe 25 mai 2010, călărăşenii ar fi trebuit să comemoreze 12 ani de la moartea marelui romancier român Ştefan Bănulescu, care a studiat în oraşul nostru. Prozatorul s-a născut pe 8 septembrie 1926, în comuna Făcăeni, judeţul Ialomiţa, şi a trăit mai bine de 7 ani în oraşul de pe malul Borcei. Despre el, Mircea Eliade spunea că este numărul unu în literatura acelor vremi. Ştefan Bănulescu a trecut în nefiinţă la vârsta de 72 de ani, la Bucureşti. În Călăraşi, două licee poartă amprenta romancierului ialomiţean. La Liceul Barbu Ştirbey, Ştefan Bănulescu a studiat şapte ani şi a absolvit secţia de latină în 1945, dar numele său a fost dat acum 10 ani altei instituţii, fostul liceu de chimie, actualmente colegiu tehnic.
În 2005, ultima omagiere
Cu toate acestea, doar Raluca Clej, fost director la Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu îşi aminteşte că, în urmă cu cinci ani, a avut loc o omagiere a celui mai cunoscut romancier din Bărăgan. Tot ea ne lămureşte şi de ce liceul a fost botezat astfel. „Am ales să îi dăm numele romancierului deoarece a fost o personalitate marcantă din Bărăgan. În urmă cu patru ani am inaugurat, la fostul liceu de chimie, un basorelief dedicat scriitorului. Manifestări au mai fost organizate, dar doar la data naşterii acestuia“, a declarat Raluca Clej.
La Barbu Ştirbey nimeni nu ştie nimic
La Liceul Barbu Ştirbey, locul unde prozatorul a studiat la secţia de latină, în perioada 1938 - 1945, nimeni nu are timp sau cunoştinţă de iluştrii