Ministerul Economiei va elabora până la finele anului o strategie a industriei mineritului pentru perioada 2010-2020. Cărbunele va continua să asigure 40% din producţia de energie. Compania Naţională a Huilei va intra în insolvenţă, pentru că datoriile nu pot fi şterse, iar activitatea minieră va fi preluată de unul dintre cei doi giganţi energetici.
După mai mulţi ani în care Compania Naţională a Huilei (CNH) a fost cap de listă în topul celor mai mari datornici la stat, a venit vremea ca problema datoriilor istorice, care se ridică la un miliard de euro, să fie tranşată.
„Am făcut demersuri la Bruxelles pentru ştergerea acestor datorii, însă lucrurile sunt delicate, întrucât datoriile la bugetele speciale, adică sănătate, şomaj, pensii, nu puteau fi şterse. Ele înseamnă 40% din totalul datoriei, deci o ştergere parţială nu rezolva cu nimic problema CNH", a declarat, pentru „Adevărul", Mihai-Sorin Găman, director general al Direcţiei Generale pentru Resurse Minerale din Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, nici eşalonarea datoriilor nu era o soluţie.
„Chiar dacă eşalonam aceste sume pentru 10 ani, de exemplu, trebuia să dăm cărbune o săptămână pe lună numai pentru plata datoriilor, lucru practic imposibil", a arătat oficialul.
În aceste condiţii, autorităţile au decis să adopte o metodă convenită şi cu Fondul Monetar Internaţional, respectiv insolvenţa companiei, urmând ca activitatea minieră să fie inclusă în Hidroenergetica - una din cele două noi companii care vor rezulta în urma organizării sectorului energetic de stat.
CNH a subvenţionat populaţia
Aceste datorii datează din anii 1993-1994 şi au fost cauzate de politica guvernelor de a ţine sub control preţul energiei pentru populaţie, tarife care nu a crescut odată cu costurile de producţie.
„Niciodată subvenţia acordată nu a fost la nivelul necesar. Deci, într