Reducerea salariilor din companiile de stat continua sa ramana o enigma, care ar putea fi solutionata miercuri cand Guvernul va discuta un act normativ privind aceste entitati.
Deocamdata continua sa planeze incertitudinea chiar in interiorul Guvernului. Ministrul muncii, Mihai Seitan, si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, fac declaratii diferite in ceea ce priveste masurile de reducere a salariilor in sistemul bugetar adoptate de Guvern: daca Finantele spun ca in companiile de stat salariile nu vor fi reduse, la Munca se stie ca ca scaderile vor afecta si bugetarii din companiile de stat.
"Ministerul de Finante va trebui sa gaseasca pana miercuri o formula prin care sa se adopte un act normativ care sa permita reducerea salariilor din companiile si regiile cu capital de stat cu 25%", a spus Seitan. El a precizat ca actul normativ, care va trebui adoptat de Ministerul de Finante impreuna cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Justitiei, va viza inclusiv angajatii companiilor Tarom sau CFR.
Pe de alta parte, Sebastian Vladescu a spus ca salariile angajatilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%. "La companiile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Veti vedea proiectul de lege. Nu pot sa va spun mai mult. Reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicata si la companiile cu capital majoritar de stat", a spus Vladescu. Intrebat daca salariile vor fi reduse si salariile angajatilor la CEC si Eximbank, Vladescu nu a dorit sa comenteze. La jumatatea lunii mai, premierul Emil Boc a cerut intr-o sedinta a guvernului reducerea cu 25% a drepturilor salariale in companiile de stat, inclusiv in Eximbank si CEC, precum si diminuarea suplimentara, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri si servicii in ministere. Salariile angajatilor din companiile de stat sunt in multe cazuri cel putin duble fata de salariul mediu pe e