Finantele anticipeaza de pe acum pentru 2011 ca bugetele asigurarilor sociale, de somaj si de sanatate vor ajunge pe excedent, in timp ce asigurarile de somaj vor inchide anul pe zero, potrivit unui proiect de lege care preseteaza principalii indicatori ai constructiei bugetare pe urmatorii doi ani. Mai mult, pentru bugetele locale - care au deraiat in primele patru luni ale acestui an - Finantele prevad un plus de 1,78 mld. lei in 2011.
Publicarea in avans a principalilor indicatori ai bugetului public pe 2011 si 2012 reprezinta un pas inainte mai ales din perspectiva pregatirilor necesare finantarii deficitului, dar trebuie urmarit in continuare daca aceste angajamente vor fi si respectate intocmai, afirma analistii.
"Este un pas inainte, pentru ca orice masura care creste predictibilitatea politicii fiscale este binevenita. Aceasta crestere a predictibilitatii este foarte importanta in primul rand din punctul de vedere al finantarii: trebuie sa stii dinainte necesarul de finantare pentru a sti ce sa faci in viitor, pentru a avea un orizont al plasamentelor", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Plafonarea prin lege a deficitelor bugetare si a cheltuielilor totale si de personal pe doi ani inainte face parte din obligatiile stabilite pentru Finante prin legea responsabilitatii fiscale aprobata in aceasta primavara de Parlament, la solicitarea FMI si a CE.
Impunerea plafoanelor pentru cheltuielile bugetului de stat, dar si pentru cele ale bugetelor locale sau ale bugetului de sanatate sau pensii ar urma sa disciplineze executia bugetara pe anii urmatori, Finantele urmand sa se concentreze pe respectarea plafoanelor. De asemenea, va trebui sa gaseasca solutii pentru ca veniturile sa fie suficiente pentru respectarea si a tintelor nominale de deficit care sunt stabilite pentru fiecare buget din componenta bugetului general consoli