Romania, tara in care accesul la internet inregistreaza una dintre cele mai scazute cote din intreaga Uniune Europeana (UE), a adoptat acum un an o strategie de sprijinire a dezvoltarii acestui sector de piata, inclusiv cu fonduri europene, insa Guvernul nu a facut pasi concreti pentru implementarea documentului, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
"Cresterea ratei de penetrare a serviciilor de internet de mare viteza a fost declarata o prioritate de catre Ministerul Comunicatiilor si arbitrul telecom din Romania. Pe 8 aprilie Guvernul a adoptat strategia broadband pentru perioada 2009-2015, care este un prim pas in dezvoltarea unei abordari complete a dezvoltarii internetului de mare viteza din Romania. Grupul de lucru care ar fi trebuit sa decida masurile concrete pentru implementarea tintelor ambitioase propuse nu este insa nici acum operational", potrivit sursei citate. Documentul noteaza si faptul ca Guvernul a atras 65 mil. euro din fonduri europene, care sunt disponibili pana in 2015, pentru a extinde serviciile de net rapid, insa abordarea Romaniei in utilizarea acestor bani ramane neclara, iar consultarile cu Comisia Europeana sunt inca in curs.
Raportul Comisiei Europene subliniaza ca Romania nu a facut niciun progres substantial nici in cazul adoptarii legii privind infrastructura telecom, un proiect a carui adoptare treneaza de mai multi ani de zile si care ar trebui sa stabileasca reguli clare, predictibile si nediscriminatorii dupa care autoritatile locale sa aprobe dezvoltarea retelelor de comunicatii. Ministerul Comunicatiilor a anuntat recent ca legea ar putea fi adoptata pana la finele lunii august 2010.
La finele anului trecut in Romania existau 2,8 milioane de conexiuni fixe la servicii de internet de mare viteza, potrivit datelor furnizate de arbitrul telecom. Cei mai mari furnizori de servicii internet prin retele fixe