Marea grevă generală a eşuat pentru că a avut mize prea mari, liderii sindicali nu mai au credibilitate, iar bugetarii s-au temut pentru joburi. Alte motive posibile: obiectivele grevei au fost din start irealizabile, iar sindicatele au sacrificat solidaritatea de dragul siguranţei locului de muncă.
CLICK aici pentru a vedea cum s-a desfăşurat traficul azi-dimineaţă în Capitală (FOTOGALERIE)
Un milion de sindicalişti ar fi trebuit să intre luni în grevă, potrivit ameninţărilor făcute de lideri. Dintre ei, doar vreo 400.000 au încetat munca.
Citiţi şi:
Reţeta aglomeraţiei: grevă şi ploaie (FOTOGALERIE)
Iaşi: Protest în loc de jucării, de 1 iunie VIDEO
Mămică din Iaşi: „Să trăiască ei o lună cu banii noştri“ VIDEO
După încă o zi, numărul curajoşilor din învăţământ şi din administraţia centrală şi locală, care ar fi trebuit să rămână în grevă pe termen nelimitat, a scăzut la aproape un sfert. De la funcţionarii publici, doar vreo 60.000 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie mai protestau ieri prin primăriile ţării. Toţi sunt din provincie, deoarece funcţionarii din Capitală s-au întors la muncă încă de ieri.
Mişcările de protest s-au pleoştit atât de repede încât Blocul Naţional Sindical n-a reuşit să mobilizeze ieri suficienţi oameni pentru mitingul de două ore din faţa prefecturii din Bistriţa-Năsăud, aşa încât a renunţat şi la această acţiune. Până şi profesorii, titulari ai grevei generale, au ajuns marţi să mai protesteze doar cu a şasea parte din efectiv. Bacalaureatul se desfăşoară în continuare, Ministerul Educaţiei a învins, iar liderii din învăţământ şi-au declarat înfrângerea.
Obiective prea mari
Eşecul pare inexplicabil, mai ales pentru greviştii din învăţământ. În 2005, când cereau majorări salariale de doar 12%, dascălii n-au ţinut ore trei săptămâ