Ministrul de Externe, Teodor Baconschi începe marţi, 1 iunie, o vizită oficială de două zile la Washington. Este prima vizită oficială în Statele Unite, pe care o face Teodor Baconschi de la preluarea funcţiei de ministru de Externe, la sfârşitul anului trecut. Relaţia cu Republica Moldova şi Ucraina va fi şi ea un dosar important de pe agendă, spune la RFI analistul de politică externă Dan Dungaciu.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi începe marţi, 1 iunie, o vizită oficială de două zile la Washington. Este prima vizită oficială în Statele Unite, pe care o face Teodor Baconschi de la preluarea funcţiei de ministru de Externe, la sfârşitul anului trecut.
Vizita era anticipată de mai multă vreme şi ar putea constitui preambulul unei vizite la nivel înalt, se arată într-un comunicat al MAE.
Scutul anti-rachetă de pe teritoriul României şi liberalizarea regimului de vize sunt două subiecte aflate pe agenda discuţiilor lui Teodor Baconschi cu oficialii americani.
Relaţia cu Republica Moldova şi Ucraina va fi şi ea un dosar important în vizita ministrului român de Externe în Statele Unite, spune la RFI analistul de politică externă Dan Dungaciu (audio).
"Ca orice vizită în Statele Unite, cu siguranţă că are o semnificaţie importantă, cu repercusiuni nu doar la nivelul relaţiei bilaterale dintre România şi Statele Unite, dar şi cu repercusiuni la nivel regional. Există însă negociate - mă refer aici la negocieri şi cu România, dar şi cu Federaţia Rusă, ca actori importanţi în regiune - sunt însă şi elemente în acest dosar care nu au fost negociate şi unul dintre aceste elemente, care sigur, nu s-a verbalizat foarte mult public, dar unul dintre elemente va fi cu siguranţă relaţia cu Răsăritul, în special Republica Moldova şi Ucraina într-o mai mică măsură", afirmă Dan Dungaciu.
"Miza în această regiune este în acest moment şi statutul p