Oficialii de la Bruxelles pregătesc o legislaţie care ar taxa suplimentar carburanţii tradiţionali, transformând combustibilii „verzi” în cele mai ieftine soluţii. Sursa: massthink.files.wordpress.com
Executivul Uniunii Europene vrea să revizuiască domeniul taxelor pe energie, care aduc anual 240 miliarde de euro la bugetul comunitar. În prezent, legislaţia este larg diferenţiată între statele membre şi creează situaţii paradoxale în care cei mai mari poluatori sunt mai încurajaţi decât zona resurselor regenerabile.
„Reglementările standard de taxare discriminează energiile regenerabile”, se arată în niște documente obţinute de agenția Reuters, citată de Mediafax.
Potrivit documentelor CE obţinute de Reuters, noul sistem de taxare ar avea două componente. Prima ar fi o taxă bazată pe conţinutul energetic al unui combustibil, şi nu pe volum, aşa cum se calculează accizele în sistemul actual.
Cea de-a doua este o „taxă pe carbon”, al cărei cuantum este în prezent discutat în intervalul 4-30 de euro pe tonă de dioxid de carbon emis în atmosferă. Taxa pe emisiile de carbon este deja în vigoare în Danemarca, Suedia şi Irlanda, iar Marea Britanie, Germania şi Olanda au diverse „taxe eco”, notează Reuters. Însă în alte state ideea este respinsă de agricultori, pescari şi transportatori.
Surse diplomatice au afirmat că Franţa susţine propunerea discutată de CE, însă Germania „ar putea avea probleme cu ea”. Surse europene susţin că fermierii ar putea câştiga anumite scutiri de taxa pe conţinutul energetic, dar că au şanse mai mici să evite taxarea emisiilor de carbon, din moment de agricultura este un poluator important. Planul va fi dezbătut de comisarii europeni până pe 23 iunie.
Dacă liderii UE vor adopta noua legislaţie, aceasta ar fi introdusă gradual în perioada 2013-2018 şi dispune, în primul rând, im