Fâşia Gaza în care urma să debarce flotila internaţională luată luni cu asalt de militarii israelieni este o enclavă palestiniană foarte săracă, suprapopulată şi administrată de trei ani de zile de mişcarea radicală Hamas. Pe această bucăţică de pământ locuiesc un milion şi jumătate de palestinieni. Cu alte cuvinte, în Fâşia Gaza se înregistrează una dintre densităţile de populaţie cele mai mari din lume.
Fâşia Gaza în care urma să debarce flotila internaţională luată luni cu asalt de militarii israelieni este o enclavă palestiniană foarte săracă, suprapopulată şi administrată de trei ani de zile de mişcarea radicală Hamas.
Fâşia Gaza este un teritoriu de 362 de kilometri pătraţi, lung de 45 de kilometri, lat de vreo opt kilometri şi aflat pe malul Mării Mediterane. Pe această bucăţică de pământ locuiesc un milion şi jumătate de palestinieni. Cu alte cuvinte, în Fâşia Gaza se înregistrează una dintre densităţile de populaţie cele mai mari din lume.
Situaţia economică şi umanitară, deja precară în trecut s-a degradat şi mai mult în ultimii trei ani de zile. După ce mişcarea Hamas a preluat în iunie 2007 controlul teritoriului, Israelul a impus un embargo - inclusiv maritim - foarte strict, exceptate fiind unele produse de primă necesitate.
Statul evreu controlează de asemenea tot spaţiul aerian şi maritim al enclavei, traficul de marfă şi circulaţia persoanelor din şi înspre Fâşia Gaza.
Unicul acces în Fâşie, care nu este controlat de Israel se află la Rafah, la frontiera cu Egiptul. Din cauza acestui embargo şi a penuriei cronice de mărfuri, contrabanda se face şi ea prin tunelurile săpate sub frontiera cu Egiptul.
În urma ofensivei israeliene din decembrie 2008 şi ianuarie 2009, destinate să oprească tirurile de rachete împotriva teritoriului israelian, au fost ucişi o mie patru sute de palestinieni, în majoritate civili, copii şi