Vaccinurile gratuite lipsesc de la doctorii de familie uneori, cele opţionale sunt diversificate, dar scumpe.
Vaccinurile din schemele obligatorii gratuite s-au diversificat mult în ultimii ani, însă mulţi doctori de familie se plâng că le primesc cu întârziere. În acest moment, zeci de mii de copii nu sunt imunizaţi pentru tuberculoză (cele un milion de doze cumpărate prin UNICEF urmează să vină), iar alte mii de copii nu sunt vaccinaţi contra poliomielitei, pentru că achiziţiile s-au făcut târziu.
„Printr-o licitaţie specială s-au cumpărat câteva mii de doze de vaccin pentavalent (include şi poliomielita). La sfârşitul lunii iunie se va face o nouă licitaţie pentru achiziţia a 600.000 de doze de vaccin pentavalent”, spune Oana Grigore, de la Ministerul Sănătăţii.
„Cumpăr eu vaccinul, ca să nu aştept cu lunile”
„Am ales să cumpăr eu vaccinurile pentru copil, pentru că de la dispensar mă reprogramează, că nu le au. Or, dacă în schemă scrie că trebuie făcute la două luni, patru luni, şase luni, un an, vreau ca fetiţa mea să fie imunizată, nu să se dea toată schema peste cap şi să aştept luni întregi până când vin”, povesteşe Florina, mama unei fetiţe de 3 luni din Bucureşti.
300 de lei, un vaccin
Ideal ar fi ca medicul să decidă împreuna cu părintele schema optimă adaptată copilului, recomandă medicii. În schema alternativă de imunizare, fiecare vaccin costă în jur de 300 de lei.
„Pentru un vaccin efectuat la două luni interval nu este totuşi o investiţie imposibilă! Are avantajul că micuţii sunt înţepaţi de mai puţine ori şi oferă protecţie pentru mai multe boli. Spre exemplu, la imunizările care se fac la două, patru, şase, 12 luni, în schema alternativă se oferă imunizare şi contra hemophilus influenzae, doar recent introdus în schema naţională”, explică medicul de familie Sandra Ale