Zoom „România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)“
Autor: Bogdan Murgescu
Zoom De la Vlădică până la opincă… De la Vlădică până la opincă… „Bucurescii a fost nu demult un adevărat centru manufactorial, astăzi însă este un oraş exclusivamente de consumaţiune şi de petrecere; prăvălie de prăvălie, cârciumă de cârciumă, grădină de grădină şi complet de complet (…), toate pline de marfă străină şi de bere nemţească; var şi cărămidă, sticlă şi lemn, unt şi zarzavaturi ne vin de peste nouă mări şi nouă ţări; în casa cea mai modestă ca şi în palatul cel mai somptuos, de la Vlădică până la opincă, din duşumea până-n tavan, din tălpă până-n creştet nu poţi găsi un pat, un pahar, un scaun, un şervet, o cizmă, o căciulă care să nu fie adusă gata din străinătate. În ţara cânepii, sacii şi sfoara le cumpărăm de la nemţi!“ (Adept al liber-schimbismului, Ion Ghica se referă în acest fragment la perioada de după 1875, când a intrat în vigoare convenţia comercială cu Austro-Ungaria.)
În cartea „România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”, apărută la Editura Polirom, Bogdan Murgescu şi-a propus să răspundă la câteva întrebări, pornind de la analizele unor economişti, sociologi, politologi şi istorici renumiţi: Cum s-a ajuns la decalajele de dezvoltare existente în Europa de astăzi? Când s-au acumulat deosebirile de nivel economic dintre România şi celelalte ţări europene? Au existat momente când a fost posibilă depăşirea stării de subdezvoltare?
Profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, Bogdan Murgescu vorbeşte în primul capitol al volumului său despre epoca modernă timpurie (perioada dintre anii 1500-1800), considerată de istorici drept o „epocă relativ omogenă şi unitară în interiorul său“.
Istoricul german Rudolf Vierhaus descrie astfel această perioadă: „… per