Impozitarea tuturor castigurilor obtinute pe Bursa cu 16%, fara niciun stimulent pentru investitiile pe termen lung, transforma piata locala intr-una dintre cele mai scumpe din Europa. Belgia, Turcia si Croatia nu percep niciun impozit pentru castigurile obtinute din vanzarea actiunilor, iar Germania si Portugalia nu taxeaza profiturile din actiuni tinute mai mult de un an.
Noul sistem de impozitare a castigurilor obtinute de persoanele fizice pe piata de capital transforma piata romaneasca intr-una dintre cele mai scumpe din regiune, Guvernul continuand sa descurajeze investitiile pe Bursa in incercarea de a mai strange cateva milioane de lei la buget.
Aplicarea impozitului de 16% si pentru castigurile din actiuni tinute in portofoliu mai mult de un an, fata de un nivel de 1% in prezent, ar putea descuraja investitorii pe termen lung de pe bursa locala, ceea ce, implicit, ar avea un efect negativ asupra viitoarelor oferte publice care se vor desfasura pe Bursa.
Asta in conditiile in care Guvernul are in plan vanzarea pe Bursa a mai multor participatii in cadrul unor companii din sectorul energetic, vizand atragerea de fonduri pentru investitii, si ar trebui sa fie preocupat sa aduca mai multi investitori in piata in loc sa-i alunge si pe cei putini care sunt in prezent.
Retinerea la sursa a unei cote de 10% din castigurile obtinute pe piata de capital, cum prevede proiectul de modificare a Codului fiscal, va lovi puternic investitorii persoane fizice, care au tinut piata in spate in ultimul an.
Investitorii romani persoane fizice au fost cei mai activi pe Bursa in ultimele 12 luni, realizand circa 50% din tranzactiile totale, iar daca statul vrea sa stranga bani de pe Bursa, va trebui sa se bazeze si pe ei, in conditiile in care fondurile de investitii straine nu sunt inca dispuse sa-si asume riscuri, iar fondurile de pensii loca