Compromis conform DEX ului:
COMPROMÍS1, compromisuri, s.n. Înțelegere, acord bazat pe cedări reciproce; concesie. ♦ Înțelegere între două sau mai multe persoane sau state de a supune unui arbitru rezolvarea litigiului dintre ele. – Din fr. compromis.
COMPROMÍS2, -Ă, compromiși, -se, adj. 1. (Despre oameni) Cu reputația pătată; discreditat. 2. Primejduit, stricat. – V. compromite.
A SE COMPROMÍTE mă compromít intranz. A-și pierde buna reputație, admițând un compromis; a se discredita. / Atât femeile cât şi bărbaţii fac compromisuri în viaţă. Uneori pentru a creşte pe scara ierahică a unei companii, instituţii, etc., alteori pentru beneficii de altă natură. Până la urmă toţi suntem doar actori pe scena vieţii şi dacă a face un compromis ne aduce acolo unde ne dorim, fără prea multe sacrificii, probabil ne multumeşte. Putem spune: Nu! Eu nu o să fac asemenea lucru! O să fac tot ce ţine de meseria mea, de fişa postului şi mai puţin asta şi asta şi cealaltă.. Astfel ajungem şi la “niciodată nu spune niciodată..” Suntem genul care să aleagă calea “mai uşoară? Până unde putem merge ca să obţinem ceea ce ne dorim? Odata prinşi în horă ne mai putem opri? Un compromis în plus mai contează? Există într-adevăr situaţii în care putem accepta un compromis? În vremuri de criză mȃncăm legume, deci reṭeta de astăzi este : Salată de legume coapte 3 roșii 3 ardei capia 300 g ciuperci pătrunjel 1 ceapă 1 usturoi sare ulei masline oṭet balsamic Se spală legumele bine și se pun într-o tavă, apoi se dau la cuptorul încins în prealabil. Se întorc pe cealaltă parte cand încep să se coacă. Cȃnd sunt gata coapte, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească. Cȃnd s-au răcit legumele se curaṭă și se taie bucăṭi mici. Se pun t