Romanul „Minunatul Orinoco”, de Jules Verne, va fi distribuit miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 11,99 lei. O fascinantă poveste de dragoste, presărată cu obişnuitele ingrediente ale unei aventuri tipic verniene, se ţese într-o expediţie pe fluviul sud-american.
Romanul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Magasin d'Éducation et de Recreation", între 1 ianuarie şi 15 decembrie 1898, apărând apoi în volum în luna noiembrie a aceluiaşi an, cu titlul „Le Superbe Orénoque", la Editura Hetzel din Paris.
Cartea descrie o aventură întreprinsă în scopul găsirii unui tată, undeva pe cursul fluviului Orinoco. Pentru redactarea acestui roman, Jules Verne s-a inspirat din scrierile exploratorului francez Jean Chaffaron, care şi-a relatat experienţele trăite pe parcursul câtorva expediţii pe Orinoco şi în zona Americii de Sud, străbătută de acest fluviu - Columbia şi Venezuela.
Identitatea lui Jean
Acţiunea romanului începe cu o dispută aprinsă între domnii Miguel, Felipe şi Varinas, trei geografi care nu reuşesc să se pună de acord asupra locului exact din care izvorăşte Orinoco, marele fluviu al Venezuelei. Cei trei ajung la concluzia că disputa nu are cum să se soluţioneze decât dacă organizează o călătorie pe fluviu pentru a descoperi „pe viu" care este punctul exact despre care nu reuşesc să se pună de acord.
În acelaşi timp, Sergentul Martial şi nepotul său, Jean, pleacă într-o călătorie urmând acelaşi traseu, însă într-un scop diferit. Cei doi sunt în căutarea tatălui lui Jean, în speranţa că acesta se află încă în viaţă undeva, pe cursul fluviului. Colonelul Kermor părăsise armata franceză atunci când aflase că soţia şi copilul său muriseră pe o navă ce se scufundase. Atunci, colonelul hotărâse să dispară, lăsând moşia sa în custodia prietenului său loial, Se