Plănuita lovitură a sindicatelor nu a avut efectul scontat, deşi acum două săptămâni liderii dădeau asigurări că pe 31 mai vor bloca activitatea din educaţie, sănătate şi administraţie publică. Ieri situaţia de pe teren a arătat cu totul altfel. Primii care au spart greva au fost profesorii, care s-au prezentat la proba de bacalaureat. Aceştia au renunţat la asul din mânecă, prin care puteau pune presiune pe Guvern, şi au făcut astfel încât bacalaureatul să se desfăşoare în condiţii normale.
Ieri elevii de clasa a XII-a au dat examenele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă străină. În Bucureşti, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai", foile A4 tipărite cu „Grevă generală" nu i-au împiedicat pe profesori să-i invite în sălile de examen pe cei aproximativ o sută de elevi care mişunau în faţa liceului. La „Petru Rareş", elevii de-a XII-a erau liniştiţi de la intrare. Sub anunţul de grevă generală, dascălii le transmiseseră că „examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale". Liceul „Eugen Lovinescu" din Capitală avea ieri porţile încuiate şi atent păzite de un agent de securitate. Nu pentru că ar fi fost grevă, ci pentru că elevii nu puteau fi deranjaţi în timpul probei de bacalaureat.
În ţară au fost incidente doar în judeţul Bacău, la liceul din Târgu Ocna, unde elevii au refuzat să intre la bacalaureat pentru că o parte din profesorii din comisia care ar fi trebuit să-i supravegheze nu s-au prezentat. În rest, bacalaureatul a decurs conform programului. La finele zilei, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că la greva generală au participat mai puţin de 25% din totalul profesorilor care nu au fost angrenaţi în bacalaureat.
„Facem, nu facem grevă, oricum ne taie salariile"
Funcţionarii Serviciului Public pentru Finanţe Publice Locale al Sectorului 6 din Bucureşti păreau ieri indiferenţi la încetarea act