La 82 de ani, avocatul Constantin Rotaru se mai luptă cu securitatea comunistă. Ce-i drept ,au dispărut filajele, rapoartele, notele informative. Acestea au fost înlocuite însă cu suspiciune şi neîncredere. „Mi-a fost otrăvită încrederea în prieteni", spune amar Constantin Rotaru.
Avocatul Constantin Rotaru (82 de ani), fost şef al Baroului Iaşi în perioada 1990-1998, a pus mâna întâmplător pe dosarul de urmărire întocmit pe numele său de angajaţii fostei Securităţi. Din curiozitate, el a făcut o cerere prin care să i se comunice dacă există în arhiva instituţiei documente care să-l vizeze.
Bănuia că a fost urmărit deoarece, până în anul 1989, a mers de mai multe ori în străinătate. Răspunsul venit de la arhive l-a lăsat fără grai. Nu numai că exista un dosar, dar o armată de opt ofiţeri, un general şi 11 surse de informaţie au încercat, timp de aproape zece ani, să demonstreze că este capabil de spionaj şi trădare. „A fost incredibil. Auzi de ce mă bănuiau!", relatează Constantin Rotaru pe un ton ironic-amar.
Unul din ofiţerii al cărui nume apare în foile dosarului este şi fostul şef al SRI Iaşi, Tiberiu Simion. „Nu-mi aduc aminte ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani. Ofiţerii nu făceau note informative. Am lucrat doar un an la contraspionaj. Este imposibil de ţinut minte toate faptele şi numele", ne-a declarat Tiberiu Simion, care însă ştie de „maestrul Rotaru" ca avocat.
Cea mai mare durere a avocatului, după ce şi-a citit dosarul, este că pe cei care „au muncit" să dea detalii despre el i-a considerat prieteni zeci de ani. „Prietenii mei s-au dovedit a fi cei care dădeau declaraţii despre mine la Securitate. Dom'le, au făcut din oameni neoameni", spune avocatul ţinându-şi în mână dosarul. Nu se poate împăca cu ideea că a fost trădat de oameni pe care i-a primit în casă ani de zile.
Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru mai multe in