Peste 50.000 de noi angajari au fost facute de catre Ministerul de Interne in perioada 2004- 2009, acesta fiind ministerul care a facut cele mai multe angajari din ultimii ani, cu cheltuieli salariale anuale de 1,4 mld. de euro. In opinia autoritatilor implicate in acest proces motivele pot fi explicate. S-a desfiintat armata obligatorie si a fost nevoie de personal cu contract care sa inlocuiasca militarii in termen. Trebuie mentionat insa ca in 2005, dupa ce PSD a pierdut alegerile, din Ministerul de Interne au fost disponibilizati 5.500 de ofiteri, cu plati compensatorii, in locul lor fiind angajati altii.
Nu se stie cu exactitate daca cele peste 50.000 de posturi in plus au fost sau nu ocupate, cert este ca ministerul le-a finantat, arata datele comparate din legile si executiile bugetare ale ministerului aprobate de-a lungul anilor.
Statul cheltuie anual peste 1,4 mld. euro pentru plata salariilor politistilor, jandarmilor, angajatilor din Oficiul Roman pentru Imigrari sau pentru cei din Directia Pasapoarte sau Permise de conducere si inmatriculari.
Deputatul PSD in Comisia de aparare a Camerei Deputatilor, Marian Saniuta, ministru al internelor intre iunie-decembrie 2004, spune ca, dupa desfiintarea armatei de recruti, incepand cu 2005 (practic armata obligatorie a fost desfiintata la 1 ianuarie 2007, dar in marina, de pilda, nu se mai faceau recrutari cu doi ani inainte), si trecerea la o armata profesionista a fost nevoie de noi angajari la Interne - mai ales in politia de frontiera sau jandarmerie.
"Frontierele erau pazite pana atunci cu soldati pe care aproape ca nu ii plateai. In locul a patru recruti care au plecat a trebuit sa angajezi 4,7 profesionisti care beneficiaza de toate drepturile. Era firesc ca la politia de frontiera, jandarmerie sau pompieri numarul acestora sa creasca de aproape patru ori. Insa nu vad de ce ar