Medicii nutriţionişti aud des pacienţi care se plâng constant de faptul că, cu toate că urmează strict o dietă recomandată de specialist, cântarul se încăpăţânează să indice acelaşi număr de kilograme sau, mai rău, o paradoxală creştere în greutate. De altfel, pentru mulţi oameni, aventura unui regim de slăbit este plină de frustrări şi motive de depresie. Dar de ce nu reuşim întotdeauna să slăbim? Răspunsul la această întrebare conţine şase explicaţii şi posibil şase soluţii pentru a rezolva problema rezistenţei organismului la dietă.
1. Multe dintre relaţiile nostre sociale includ "mâncarea", ca mijloc de interacţiune;
2. Porţile servite la restaurante au crescut, în special în fast-food-uri;
3. Suntem mult mai puţin activi decât în trecut;
4. Ni se pare inacceptabil să suportăm senzaţia de foame;
5. Adesea înţelegem şi aplicăm greşit metodele de menţinere a greutăţii corporale;
6. Nu ţinem cont de micile gustări zilnice sau ni se pare că am mâncat mai puţin.
Experţii nutriţionişti citaţi de site-ul de specialitate thedietchannel.com avertizează asupra faptului că, atunci când consumăm mai puţine calorii, avem tendinţa de a ne proteja corpul, făcând mai puţină mişcare. Această tendinţă poate fi explicată prin trăsătura genetică specifică care ţine de supravieţuirea speciei, adică suntem programaţi biologic să ne conservăm energia şi, evident, greutatea.
Multe persoane cred că dacă urmează o dietă vor slăbi văzând cu ochii pe zi ce trece şi de aceea sunt furioşi când nu apar imediat rezultatele scontate. Însă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Când ne limităm aportul caloric şi scădem cantitatea de alimente consumate, organismul se simte agresat şi se apără încercând să stocheze rezerve calorice "strategice" la următoarea masă îmbelşugată. Deci, chiar dacă încercăm să mâncăm mai puţin, este foarte important ca să exi