Restructurarea sectorului bugetar este dureroasa, facuta prost, dar conditioneaza banii de la Fondul Monetar International si ajuta economia locala sa nu ajunga intr-o situatie similara cu a Greciei. Cristian Ionescu, seful Coface Romania, descrie intr-un interviu acordat Wall-Street riscurile tarii si efectele restructurarilor.
Statul roman nu isi mai poate permite sa piarda timp si sa intarzie reducerea cheltuielilor pentru ca risca sa nu mai primeasca bani de la Fondul Monetar International, sa isi piarda credibilitatea si, pe fondul instabilitatii finantelor internationale, sa nu mai poata controla deficitul bugetar. Acesta fiind traseul clar pe care o tara il poate urma pentru a ajunge in faliment.
"Este dureroasa si este facuta prost aceasta restructurare, dar nu avem alta solutie. Nu avem ce face decat sa reducem cheltuielile, ceea ce este un pas normal ce trebuia deja facut, dar care acum va avea un impact major asupra economiei, companiilor, bancilor, persoanelor fizice si toata lumea va avea de pierdut. Este o situatie lose-lose din care toata lumea pierde", sustine Cristian Ionescu (foto), directorul general al Coface Romania.
Guvernul si-a asumat o reducere cu 25% a salariilor din cadrul sectorului public si cu 15% a pensiilor. Pe langa aceste taieri, statul mai are in vedere si alte diminuari de subventii si intentioneaza sa disponibilizeze circa 70.000 de persoane pana la finalul acestui an.
"Din punctul meu de vedere asta ar fi trebuit sa faca guvernul Romaniei de mai bine de un an de zile. Nu este posibil ca in Romania sa avem un raport intre salariatii bugetari si salariatii din sectorul public mai mare decat in marea majoritate a tarilor europene si mai mare decat in tari traditional birocratice precum Franta", subliniaza seful Coface Romania.
Potrivit unor studii, Romania are nevoie de 1-1,1 milioane angajati in sectorul pu