Funcţionarii corupţi din Bulgaria nu mai iau bani cash, ci primesc mită cu "acte în regulă" şi chiar plătesc statului o taxă de 10% din fiecare mită primită, dezvăluie miercuri cotidianul sofiot Monitor. După numeroasele operaţiuni ale poliţiei împotriva corupţiei, aproape nimeni nu mai primeşte bani în mână de frică să nu fie arestat. De aceea în loc să-şi ceară o "atenţie", cei corupţi recomandă victimei ca aceasta să încheie un contract de servicii de consultan�
Funcţionarii corupţi din Bulgaria nu mai iau bani cash, ci primesc mită cu "acte în regulă" şi chiar plătesc statului o taxă de 10% din fiecare mită primită, dezvăluie miercuri cotidianul sofiot Monitor.
După numeroasele operaţiuni ale poliţiei împotriva corupţiei, aproape nimeni nu mai primeşte bani în mână de frică să nu fie arestat. De aceea în loc să-şi ceară o "atenţie", cei corupţi recomandă victimei ca aceasta să încheie un contract de servicii de consultanţă cu o anumită companie.
După ce depune banii în contul bancar al companiei, victima nu primeşte nicio consultaţie dar primeşte serviciul care i-a fost promis de către funcţionar. Acesta însă nu ia întreaga sumă pentru că din ea se scad 10% care sunt plătite statului sub formă de impozit pe venit, o altă parte rămâne la proprietarul companiei care în majoritatea cazurilor este vreun prieten sau vreo rudă a funcţionarului. Astfel, dacă vreun funcţionar îşi cere o mită de 100 mii de euro, 10 mii se duc în bugetul de stat sub forma de impozit, scrie ziarul.
Schema este foarte populară printre reprezentanţii administraţiei fiscale. Poliţia bulgară i-a reţinut săptămâna trecută pe doi inspectori din Agenţia Naţională pentru Venituri care au cerut de la o companie israeliană cu afaceri în Bulgaria ca aceasta să încheie un contract de consultanţă la o valoare de 90.000 euro. Ei au promis că în schimbul acestei sume