Administraţia Obama a demarat o anchetă penală şi una civilă în cazul scurgerii de petrol, care continuă de mai bine de o lună în Golful Mexic, anunţând că va folosi toate legile existente. Pe măsură ce furia publică escaladează, daunele materiale cerute grupului British Petroleum fac loc solicitărilor ca şefii acestuia să ajungă la închisoare.
Ancheta penală va duce aproape sigur la acuzaţii de neglijenţă, afirmă experţii în drept. Acestea ar putea însemna amenzi de mai multe milioane de dolari şi pedepse de un an de închisoare.
Întrebarea este dacă vreuna dintre activităţile care au condus la explozia din 20 aprilie a platformei petroliere Deepwater Horizon a implicat un comportament ce ar reprezenta un delict suficient de grav pentru a atrage condamnări de mai mulţi ani de închisoare.
Promisiuni solemne
Procurorii au început deja să cerceteze mii de pagini de contracte, e-mailuri, descrieri ale reparaţiilor, comunicaţii cu firmele contractoare şi alte tipuri de documente. Ei caută dovezi că grupul British Petroleum (BP) a încălcat cu bună ştiinţă regulile federale, că a indus în eroare guvernul privind riscurile implicate sau că nu a anunţat guvernul privind existenţa unor condiţii periculoase.
Citiţi şi:
VIDEO Frustrat şi mânios, Obama anunţă oprirea forărilor în Golf
Obama cere Congresului 129 de milioane dolari pentru a lupta împotriva petei de petrol din Golful Mexic
Criza, care se adânceşte pe zi ce trece, ameninţă să se transforme într-o catastrofă care va marca cel de-al doilea an al mandatului preşedintelui Barack Obama. „Promit că responsabilii vor compărea în faţa justiţiei, în numele victimelor acestei catastrofe şi al locuitorilor din regiunea Golfului", a precizat Obama într-o alocuţiune la Casa Albă. El a amintit că „este cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria SUA". @N_