Imaginează-ţi Europa ca pe un imens oraş. Destinaţiile noastre echivalează cu străduţele vechi, pe care ţi se face dor să le străbaţi din când în când. Indiferent cât de bine cunoşti Bătrânul Continent, vei fi surprins!
FIGURINELE DE BRONZ DIN BRATISLAVA (SLOVACIA)
Domnul de mai sus se numeşte Čumil şi „locuieşte" la intersecţia dintre Rybárska Brána şi străzile Panská şi Laurinská din Bratislava. Pare extenuat? Are şi de ce să fie! Din 1997 încoace, Čumil este cel mai căutat şi mai fotografiat... slovac din Bratislava, devenit aproape un simbol al oraşului. Nu-ţi spunem să ignori cele două castele sau centrul vechi rămas din vremea în care Bratislava era capitală de regat, însă cel mai bun mod de a cunoaşte oraşul este să mergi în căutarea adorabilelor statui din bronz, ascunse unde te aştepţi mai puţin.
La o sută de metri de Čumil, pe o străduţă laterală, se află Schöne Náci. Pe numele adevărat Ignác Lamár, „Náci" a trăit în Bratislava la începutul secolului XX, fiind recunoscut drept un adevărat crai, care-şi scotea pălăria în faţa tuturor fetelor frumoase care-i treceau prin faţă, şoptindu-le discret: „Schöne, schöne!" („frumoasă" n.n). Statuia lui din bronz, cu pălăria în mână, a fost creată de Juraj Meliš şi face exact acelaşi lucru şi în ziua de azi: „flirtează" cu toate turistele care-i trec prin faţă. La colţul străzii Laurinska, orice vedetă ar tresări la vederea unui paparazzi din bronz, în mărime naturală, care face fotografii, ascuns după un zid. De la statuia lui Hans Christian Andersen, înconjurată de personajele sale - aflată în piaţa Hviezdoslavovo - paşii te poartă spre piaţa centrală. Acolo, soldatul napoleonic, sprijinit cu coatele de o bancă, priveşte gânditor clădirile baroce din centrul vechi. Dacă s-ar uita puţin mai la stânga, ar observa pălăria imensă din fier, de 150 de kilograme, care tronează pe vârful efigiei Palatului A