„Peticelele“, cum îşi spun creatoarele, s-au adunat acum în expoziţie la Craiova din întreaga ţară. De cunoscut, s-au cunoscut pe internet, şi tot astfel păstrează mereu legătura, ţinându/se la curent cu noile modele şi inovaţii apărute în lumea „patchwork“-ului.
Rochia bunicii, un macrameu moştenit de la mama sau orice altă bucată de material care nu mai serveşte la nimic, riscând să devină cârpă pentru şters praful, devin în mâinile membrelor Grupului textil „Peticelul românesc internaţional“, obiecte practice de o frumuseţe comparabilă cu o lucrare din arta plastică. Au profesii diferite, fiind inginere, cadre didactice, absolvente ale Academiilor de Artă, sau sunt deja ieşite din câmpul muncii, dar au în comun pasiunea pentru frumos. La Craiova, „patchwork“-ul îşi face simţită prezenţa graţie Marianei Ţugui, fost maistru instructor la Liceul de Industrie Uşoară. Ea este cea care a reuşit să aducă din toată ţara în Cetatea Banilor lucrările şi creatoarele lor, la recomandarea româncei Smaranda Bourgery, cea care a înfiinţat grupul, de la distanţă, din Franţa, unde este stabilită de ani buni.
„Avem un grup pe internet, iar vestea s-a răspândit rapid. Toate au fost de acord să vină, iar reacţia publicului la vernisaj cred că este un bun motiv pentru o viitoare expoziţie, poate chiar tot aici, la Casa de Cultură Traian Demetrescu“, spune Mariana Ţugui. Deşi a stat o viaţă întreagă cu acul şi aţa în mână, acum mărturiseşte că a descoperit o formă excepţională de manifestare a libertăţii de exprimare.
Secretele „peticelelor“: pasiunea şi îndemânarea
Cu multă răbdare şi dorinţă de a da o consistenţă timpului liber, „peticelele“ dovedesc prin tot ce creează că oricând o poţi lua de la capăt când nimic nu ai a face.
„Trebuie doar să îţi placă şi să vrei ceva mai mult de la tine. Sigur, şi îndemânarea este importantă, dar până la urmă