Investiţiile în economia naţională au scăzut în primul trimestru cu 29,1%, faţă de perioada similară din 2009, la 9,37 miliarde lei, cele mai multe fiind realizate în industrie şi comerţ/servicii, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), anunţă Mediafax.
Astfel, în primele trei luni, industria a atras 36,4% din totalul investiţiilor, iar sectorul comerţ/servicii (tranzacţii imobiliare; comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor) 34,5%, se arată într-un comunicat al INS. La polul opus s-au situat construcţiile, cu 17,7%, şi agricultura, cu 9,9%.
Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în intervalul analizat, au însumat 4,32 miliarde lei, reprezentând 28,9% din total. De asemenea, fondurile alocate pentru utilaje şi mijloace de transport s-au ridicat la 4,33 miliarde lei, cu o pondere de 30,6% în total. Segmentul alte cheltuieli a însumat 724,4 milioane lei, reprezentând 30,5% din total.
Comparativ cu primele trei luni din 2009, în ianuarie-martie 2010 se constată o scădere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii cu 0,7 puncte procentuale, iar cea a investiţiilor în alte cheltuieli cu 0,3 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor în lucrările de construcţii noi a crescut cu un punct procentual.
* România a coborât în 2009 pe locul 11 în Europa, după proiectele de investiţii străine atrase
România a coborât anul trecut de pe locul 6 pe 11 în Europa din punct de vedere al numărului de proiecte atrase care implică investiţii directe străine, de 75, nivel în scădere cu 48% faţă de 2008, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă financiară Ernst & Young, citat de agenţia de presă.
Numărul de proiecte cu investiţii directe străine atrase de România anul trecut reprezintă 2% din totalul înregistrat la nivel european, potrivit studi