Liderii de sindicat din educaţie sunt dezamăgiţi, şi pe bună dreptate. Greva generală pe termen nelimitat anunţată cu surle şi trâmbiţe a eşuat, iar bacalaureatul s-a dat, spre bucuria şi binele elevilor.
Sindicaliştii şi politicienii din opoziţie dau vina pe conducerile şcolilor sau inspectoratelor că ar fi făcut presiuni asupra cadrelor didactice, că oamenilor le este teamă că vor rămâne şi fără salariul acela micşorat cu 25%. Da, aşa e, pentru mulţi, banii pierduţi în perioada protestelor contează, dar nu acesta a fost motivul principal. Un cadru didactic din Bucureşti, de exemplu, a declarat că s-a săturat de stres şi scandal şi de aceea nu mai face grevă. Dar, cel mai important argument pentru el, ceea ce liderii de sindicat nu prea au luat în seamă, sunt elevii. Exact! Pentru unii profesori elevii chiar contează - asta a condus, de fapt, la eşecul grevei generale.
De mulţi ani, angajaţii din învăţământ ameninţă cu boicotarea examenului de bacalaureat. Ştiind că oamenii sunt foarte necăjiţi de măsurile anunţate de Guvern, liderii au considerat că acum este momentul propice pentru boicotarea bacalaureatului, însă au greşit pentru că nu au luat în serios presiunea psihică exercitată, fără voie, de elevi asupra profesorilor. În acest context, dacă unii dintre cei care se numesc dascăli consideră că ar fi putut să le comunice copiilor pe care i-au dădăcit patru ani de liceu că vor da altădată examenul pentru care s-au pregătit un an întreg, se înşeală. Dovada: luni s-a susţinut bacalaureatul tocmai pentru că profesorii nu au avut puterea să lovească în elevi. Iar cei care spun că nu ar fi fost nicio problemă amânarea înseamnă că nu au dat în viaţa lor niciun examen. Ei bine, profesorii care se zbat pentru pregătirea elevilor în şcoli ştiu acest lucru şi de aceea au ales să dea examenul.
De fapt, a face grevă generală în sănătate sau