Pe fondul crizei, Guvernul face cel mai important pas în descentralizarea sistemului medical. Aproape patru sute de spitale rămase fără fonduri trec din subordinea Ministerului, la autorităţile locale. Problema e că unităţile medicale sunt transferate la primării, care se află în prag de faliment. Cum se va face descentralizarea nu e foarte clar, spune la RFI Florian Popa, preşedintele Asociaţiei Spitalelor din România.
Pe fondul crizei, Guvernul face cel mai important pas în descentralizarea sistemului medical. Aproape patru sute de spitale rămase fără fonduri trec din subordinea Ministerului, la autorităţile locale. La Minister mai rămân 60-80 de spitale.
Statul scapă astfel de o cheltuială, în condiţiile în care bugetul alocat sănătăţii pentru anul în curs a fost epuizat, iar spitalele nu mai au bani de medicamente şi materiale sanitare.
Problema e că unităţile medicale sunt transferate la primării, care şi ele sunt în prag de faliment. Cum se va face descentralizarea nu e foarte clar, spune la RFI Florian Popa (audio), preşedintele Asociaţiei Spitalelor din România şi membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, din partea PSD-PC.
"Înseamnă de fapt o trecere care nu era prevăzută în bugetul aprobat de Parlament pentru anul 2010, dar în bugetul autorităţilor locale nu cred că erau prevăzute patru sute de spitale. Probabil că vor fi probleme în finanţarea lor şi în susţinerea lor financiară", anticipează Florian Popa.
Pe de altă parte, odată cu descentralizarea, Guvernul a dispus şi reducerea numărului de paturi în spitale, cu aproape zece mii la nivel naţional şi desfiinţarea a peste cinci sute de posturi de conducere.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke precizează că spitalele vor fi transferate autorităţilor locale cu plata arieratelor înregistrate la 31 martie 2010, în sumă totală de aproape 680 de milioane de lei. Plata