Cincizeci de persoane din Bucureşti şi alte 20 de judeţe din ţară sunt cercetate pentru infracţiuni informatice şi infracţiuni privind siguranţa naţională, după ce au cumpărat, de la un individ din Orăştie (judeţul Hunedoara) un soft special pentru interceptarea convorbirilor telefonice.
Procurorii DIICOT au constatat că persoanele implicate în interceptări neautorizate au vizat reporteri ai unor televiziuni locale, soţii şi concubine. Conform unor surse judiciare, între persoanele care au realizat înregistrări figurează şi angajaţi ai unei firme de detectivi particulari.
Cercetările DIICOT au fost efectuate cu suportul tehnic al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi împreună cu ofiţeri de poliţie din Iaşi şi Alba.
Tehnică
Cel care se ocupa cu vânzarea acestui program, Nicolae Dan Oproiu (30 de ani) din Orăştie vindea aceste produse direct sau prin intermediul internetului.
Cu ajutorul soft-ului respectiv persoanele interesate puteau intercepta convorbiri telefonice sau discuţii în mediul ambiental, puteau citi SMS-uri şi chiar puteau avea acces la transferuri de date din sisteme informatice. Anchetatorii spun că de fapt ar fi vorba de două tipuri de programe compatibile cu dispozitive Black Berry sau iPhone.
Primul asigura transferul informaţiilor privind numerele de telefon apelate şi primite de telefonul vizat, durata convorbirilor efectuate şi transmiterea către un cont a conţinutului mesajelor. Al doilea program permitea ascultarea conversaţiilor ambientale şi a convorbirilor telefonice.
Cumnata fostei şefe a Baroului Iaşi, săltată de DIICOT
Printre cele 11 imobile în care angajaţii DIICOT au descins la Iaşi se numără şi locuinţa lui Alex Bernic, fratele fostului decan al Baroului Iaşi, avocata Carmen Bernic. Soţia avocatului ar fi cumpărat de la Nicolae Oproiu, în urmă cu trei luni,