Cu ocazia celui de-al XXV-lea summit al lor, organizat la Nisa, Franţa şi Africa au pus bazele unei noi relaţii politice şi economice, în contextul în care continentul negru atrage tot mai mulţi investitori chinezi şi indieni. Pus sub semnul "parteneriatului renovat", summit-ul Franţa - Africa de la Nisa a fost marcat şi de discuţii pasionale privind viitoarea componenţă a Consiliului de Securitate al ONU, instanţă în care Africa şi-ar dori două locuri permanente.
Cu ocazia celui de-al XXV-lea summit al lor, organizat la Nisa, Franţa şi Africa au pus bazele unei noi relaţii politice şi economice, în contextul în care continentul negru atrage tot mai mulţi investitori chinezi şi indieni.
Pus sub semnul "parteneriatului renovat", summit-ul Franţa - Africa de la Nisa a fost marcat şi de discuţii pasionale privind viitoarea componenţă a Consiliului de Securitate al ONU, instanţă în care Africa şi-ar dori două locuri permanente.
În cursul celor două zile de dezbateri purtate de preşedintele Nicolas Sarkozy cu cei 40 de omologi africani, care s-au deplasat pe Coasta de Azur, s-a evocat şi problema securităţii şi a climei.
În timp ce liderul francez spunea că timpul relaţiei "complexe şi complexate" a trecut, sud-africanul Jacob Zuma constata şi el că "vremurile s-au schimbat".
Pentru a se poziţiona însă şi mai bine pe continentul african şi mai departe decât graniţele fostelor sale colonii, Franţa a invitat la Nisa şi două sute de şefi de întreprinderi franceze şi africane, o premieră la acest tip de summit.
E adevărat că implementarea rapidă şi masivă a chinezilor, indienilor şi brazilienilor i-a împins şi pe francezi să ia poziţie. Firmele reunite la Nisa au adoptat în acest sens o cartă destinată să înlăture corupţia din Africa şi să favorizeze transparenţa în afaceri. "Numai atitudini virtuoase pot da naştere la dinamici reuşite", est