Colegiul Nautic Roman, prima institutie privata de acest fel din Romania, s-a deschis miercuri, 2 iunie, la NauticLife, in Mogosoaia. Acesta deruleaza 9 programe de formare profesionala cu durata totala de 2 ani, jumatate fata de programele oferite de institutiile de stat. Presedintele Asociatiei Colegiul Nautic Roman, Stelian Cojocaru, a afirmat ca dupa cei doi ani de studii, absolventii Colegiului vor putea da examenul pentru brevetul international de ofiter maritim, precum cei care fac patru ani la Academia Navala sau la Universitatea Maritima. El estimeaza ca salariul mediu lunar al unui ofiter de punte precum cei ce vor fi scoliti de noua institutie este de 2.800 de dolari.
Cojocaru a mai adaugat ca noua institutie se adreseaza in special celor din Bucuresti si imprejurimi si ca publicul tinta nu este format doar din proaspetii absolventi de liceu. "Ne adresam si celor care-si doresc o reconversie profesionala rapida pentru a-si asigura un salariu decent", a declarat el.
Costul celor aproximativ 20 de luni de studii se ridica la 3.000 de euro si sunt asemanatoare cu cele aferente pentru patru ani de studii la Academia Navala sau la Universitatea Maritima. "Academia scoate dupa 4 ani ingineri in domeniul naval, planurile de invatamant fiind indreptate spre discipline tehnice. Noi am eliminat din planul de invatamant disciplinele care nu au legatura cu pregatirea unui ofiter de punte,", a declarat Cojocaru.
Vicepresedintele Asociatiei Colegiul Nautic Roman, Mihail Marcu, a precizat ca se afla in discutii avansate cu 4 banci pentru a oferi studentilor sansa obtinerii unui credit de studii. Acesta va avea o perioada de gratie de doi ani si va putea fi rambursat in maximum sase ani.
Pentru primul an de functionare sunt disponibile 250 de locuri exclusiv in cadrul cursurilor de zi, iar reprezentantii asociatiei