A „fugit" din ţară acum trei decenii, renunţând la luminile scenei pentru o viaţă în care să nu se mai teamă de umbrele Securităţii.
Alexander Bibac este un artist braşovean care a „evadat" în Suedia, în urmă cu trei decenii, dar care a revenit în oraşul natal pentru a-şi lansa două cărţi. De fapt, Bibac nu se poate „rupe" de Braşov şi România. De când a dobândit paşaportul suedez, a revenit de câteva ori pe an în ţară, chiar şi înainte de decembrie 1989.
Povestea „fugii" sale este demnă de o ecranizare. Pe aeroportul din Belgrad, după ce venise din Polonia, Babic era să rateze şansa de a ajunge la fratele său, în Suedia, din cauză că-i lipseau... 10 dolari pentru biletul de avion.
A vrut să-şi vândă lănţişorul de la gât, dar până la urmă a fost ajutat să-şi cumpere biletul spre libetate chiar de o familie de români.
Despre perioada lucrată ca actor în ţară, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Bibac spune cu umor că „se spunea despre mine că sunt talentat. Nu ştiu exact, fiindcă nu am jucat decât 10 ani".
În Suedia, a ocupat o funcţie de consilier pe lângă nişte instituţii culturale, făcând „chestii pentru copii, infantile. Am jucat destul de puţin şi fără plăcere".
Aceasta şi pentru că, timp de patru ani după ce a ajuns acolo, statul l-a „obligat" să înveţe limba.
„Paşaport de Rai, semnat de Dumnezeu"
Despre traiul în Suedia, braşoveanul spune că este destul de greu „de acceptat de la început, din cauza setului valoric pe care îl au românii. Acolo există o societate ordonată, care merge ca ceasul. Este adevărat faptul că aşa cum arată locurile în ilustrate, aşa sunt şi în realitate. Oamenii sunt liniştiţi şi rezervaţi. Mă şi întrebam când am ajuns acolo: ăştia zâmbesc? Dar oare visează?".
La câţiva ani, Alexander Bibac a primit documente noi. „În 1985 am revenit pentru prima o