Guvernul isi va asuma luni raspunderea in Parlament pe cele doua legi care contin masurile de austeritate, au decis ieri liderii Senatului si Camerei Deputatilor, dar premierul Emil Boc va trebui sa dea inainte explicatii conducerii Legislativlui despre masurile privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, pentru o economie de aproximativ 10 miliarde de euro la bugetul de stat.
Boc a fost chemat astazi la Parlament pentru a lamuri de ce a invocat in procedura de asumare a raspunderii articolul 53 din Constitutie - care se refera la starea de urgenta si calamitate - si despre avizului CES. "Urmeaza ca dupa aceasta intalnire, in continuarea sedintei Birourilor Permanente de miercuri, sa se stabileasca calendarul pentru ziua de luni, deci invitatia nu urmareste nicio secunda tergiversarea solutionarii si intrarii in procedura de asumare a raspunderii, ci urmareste lamurirea de catre primul-ministrul a Birourilor Permanente asupra unor aspecte inca in discutie", a afirmat ieri senatorul Ion Chelaru.
Procedura asumarii raspunderii presupune ca dupa citirea ei in Parlament, legile se considera adoptate, daca in termen de trei zile opozitia nu depune o motiune de cenzura. Iar cele doua formatiuni de opozitie, PSD si PNL, nu si-au ascuns intentia de a lupta pe toate caile cu guvernul, pentru a anula reducerile de salarii si pensii, prin depunderea unei motiuni de cenzura si eventual contestarea la Curtea Constitutionala dupa adoptarea ei.
Daca opozitia va depune motiunea de cenzura, ar fi prima impotriva Guvernului Boc 3 dupa instalarea sa in functie si prima dupa cea adoptata in toamna anului trecut, care a dus la demiterea guvernului Boc 2. Aritmetica ii este deocamdata favorabila lui Emil Boc, care prin racolarile din ultimul an si-a asigurat o majoritate confortabila.
PD-L, UDMR, minoritatile si parlamentarii racolati de