Romanii nu se mai inghesuie nici la credite prin "Prima casa", cererile coborand cu 40% dupa lansarea din aprilie a celei de-a doua etape a programului, pana la circa 80-100 solicitari pe zi, potrivit datelor guvernamentale.
Clientii sunt mai reticenti, deoarece situatia economica s-a inrautatit, dar si pentru ca revizuirea programului nu a decurs conform asteptarilor si acesta sprijina in continuare tranzactiile cu locuinte vechi.
Totodata, marjele de dobanda au ramas la nivelul din 2009, chiar daca intre timp conditiile s-au imbunatatit simtitor pe pietele financiare internationale.
"Cred ca cererea a scazut in primul rand din cauza conditiilor de piata, care ii determina pe oameni sa creada ca nu este momentul potrivit pentru astfel de investitii. Dar nici programul nu a fost revizuit si este evident ca ar fi trebuit revizuit pentru a-i incuraja pe oameni sa cumpere locuinte noi", spune Dragos Cabat, managing partner la Financial View.
Unele agentii imobiliare spun chiar ca numarul clientilor care le trece pragul pentru a cumpara o locuinta cu un credit luat prin "Prima casa" a scazut de patru ori fata de toamna trecuta, pentru ca multi clienti au un teren in proprietate si asteapta normele de aplicare la creditele pentru constructia de locuinte. In acest timp, circa trei sferturi din locuintele cumparate prin program sunt apartamente si case vechi.
"Numarul clientilor care vor sa-si cumpere o locuinta cu un credit luat prin «Prima casa» a scazut in prezent la 25% comparativ cu toamna anului trecut. Au aparut normele generale de aplicare a programului, dar multe banci nu au definitivat inca normele interne de aplicare pentru locuintele noi si sunt clienti care asteapta rezolvarea acestei situatii", comenteaza Valentin Stamate, broker imobiliar in cadrul agentiei Activ Imob din Bucuresti.
Bancherii confirma scaderea cererii