Cerificatul de audit energetic va scoate din buzunarul proprietarilor care vor să vândă imobilul între 200 euro pentru un apartament şi 300-500 euro pentru o casă. Perioada de aşteptare pentru efectuarea unor tranzacţii va dura în funcţie de numărul de auditori atestaţi existenţi în Alba.
În prezent există 15 persoane autorizate să elibereze aceste certificate.
Document obligatoriu în Uniunea Europeană
În timp ce agenţii imobiliari susţin că piaţa imobiliară se va prăbuşi mai mult, auditorii sunt de părere că acest certificat nu va afecta cu nimic tranzacţiile imobiliare. „Practic este un document în plus, iar costurile nu sunt atât de ridicate încât să fie resimţite într-un mod dramatic. Este un audit necesar obligatoriu în UE, iar România amânand la nesfârşit legiferarea acestuia riscă o amendă de 270 milioane de euro“, a afirmat Florin Muntean, auditor energetic.
Agenţii imobiliari susţin la rândul lor că la momentul de faţă o astfel de lege nu poate fi aplicată. „Atât timp cât suntem în criză preţurile nu pot creşte pentru că nu există putere de cumpărare, şi, atâta timp cât legea este neclară trebuie adaptată felului în care s-a construit în Români“, a spus Nicoleta Medrea, agent imobiliar.
Atât agenţii imobiliari cât şi auditorii ridică o problemă asupra acestui certificat de audit. „Documentele nu se pot da decât pe imobil, şi nu individual, ori atâta timp cât locuitorul care vinde este pus în ipostaza de a plăti şi pentru celelalte apartamente din blocul în care vinde, nu poate fi bine. Legea trebuie adaptată“, a spus Nicoleta Medrea. Notarii nu ştiu încă cum să procedeze. „Nu am primit încă o informare clară cu privire la această lege, dar şi aşa piaţa imobiliară este în impas. Nu ştiu cât de mult bine va face această regulă“, a afirmat notarul Constantin Popescu.
Tranzacţii afectate
Auditul energ