„Pulsul filmului maghiar este foarte bun. Avem 7-8 regizori de nivel internaţional, iar la Festivalul de la Cannes a fost apreciată cinematografiei noastre”, a spus producătorul Gabor Kovacs la conferinţa de presă dedicată Zilei Maghiare de la TIFF.
Ca în fiecare an, evenimentul este reprezentat de cele mai noi şi apreciate producţii de cinema din Ungaria. “Vedetele” din acest an sunt regizorii Szabolcs Hajdu cu “Bibliotheque Pascal” şi Aron Matyassy cu “Vremuri de altădată”. Cei doi cineaşti, prezenţi la Cluj, au vorbit despre filmele lor, dar discuţia generală a abordat şi situaţia cinematografului românesc.
“Bibliotheque Pascal” a fost filmat parţial în România, este vorbit şi în română şi în maghiară, iar printre interpreţi se află actori români, ca Oana Pellea, Andi Vasluianu, Dorel Vişan sau Marius Bodochi. “Este un film transilvan, nu e nici românesc, nici unguresc”, a ţinut să precizeze Szabolcs Hajdu despre pelicula în care e redată drama unei femei care trebuie să plece din ţara sa pentru a-şi putea creşte fiica. Filmul plecaă dela o întâmplare reală, pe care regizorul a auzit-o la Sfântu Gheorghe, acum 10 ani. Nu mai puţin dramatic este “Vremuri de altădată”, povestea unui tânăr cu o soră autistă, care e violată. Acuzat de incest şi împins de societate spre limită, tânărul se va răzbuna. “Filmul vorbeşte despre Europa Centrală”, a explicat Aron Matyassy, precizând şi că muzica îi aparţine compzitorului de origine clujeană Albert Markos.
Pornind de la o întrebare inspirată de titlul principal din ZIUA DE CLUJ, “TIFF: La revedere, Cluj. Szia, Budapest!”, cineaştii maghiari au insistat pe idea “ocrotirii” festivalului clujean. “Un astfel de festival este foarte greu de organizat. în regiune mai eistă unul singur de anvergura TIFF, cel de la Sarajevo. De aceea, festivalul trebuie îngrijit, cultivat, oraşul trebuie să se implice, mai