Peste jumatate din cei aproximativ 38.000 de studenti din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior de pe piata locala, lucreaza inca din timpul facultatii, iar o mare parte din acestia nu pun studiile pe primul plan, este de parere Ion Gheorghe Rosca, rectorul ASE.
"Ii sfatuiesc pe studentii care lucreaza inca din timpul facultatii ca prioritatea lor numarul unu sa fie universitatea, pentru ca multi pun studiile pe plan secundar: intai isi rezolva problemele de serviciu si uita sa mai vina la facultate. Daca nu dau prioritate universitatii, vor fi niste economisti cu o pregatire economica mediocra, care pot sa se adapteze unor conditii actuale, dar nu si unor conditii viitoare", sustine Rosca.
Rectorul ASE spune ca studentii se angajeaza inca din timpul facultatii din mai multe motive, fie ca au nevoie de sustinere financiara pentru ca parintii nu ii mai ajuta, fie pentru a dobandi experienta. La polul opus, angajatorii ii sfatuiesc pe studenti sa incerce sa se angajeze inca din timpul facultatii sau sa se implice in ONG-uri sau in programe de voluntariat pentru a obtine mai usor un job la absolvire.
"Spre regretul nostru, angajatorii tinerilor absolventi ai universitatilor cer experienta in lucru, ceea ce este un paradox. Totusi, nu cred ca anul acesta va fi catrastrofal pentru absolventii ASE in raport cu anii trecuti, dar este evident ca rata de angajare va fi mai mica pentru ca economia este in scadere", a mai spus Rosca. Si recruiterii ii indeamna pe absolventii de facultati cu profil economic sa accepte orice job intr-o banca, chiar si in departamentele de call-center, daca nu reusesc sa obtina un job mai bun.
Anual, in Romania ies de pe bancile facultatii 57.000 de absolventi de facultate, 55.000 de absolventi de programe de masterat si 3.500 de absolventi de scoli doc