La trei saptamani dupa lansarea programului de sprijin financiar in valoare de 750 de miliarde de euro pentru tarile din zona euro, nu exista, inca, semne ale unei redresari economice.
Cifrele oficiale privind economia din Grecia, Spania, Portugalia si Italia nu arata deloc bine, insa economia subterana din aceste tari ar putea oferi o sansa de salvare, spun analistii internationali.
Cu siguranta, cifrele oficiale nu ofera speranta. De exemplu, in timp ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, propune un nou mecanism pentru a preveni crizele viitoare, ratingul triplu A al propriei tari ar putea fi coborat de agentii, dupa ce, saptamana trecuta, acest lucru i s-a intamplat deja Spaniei.
De asemenea, nu se stie inca daca argumentele cancelarului german, Angela Merkel, cu privire la participarea la programul de sprijin financiar, vor fi acceptate de Curtea Constitutionala germana.
Iar, in Spania, au aparut multe indoieli cu privire la pachetul de reforme in domeniul muncii, care a fost cerut de Fondul Monetar International, dar si de banca centrala locala. De altfel, un sondaj a aratat ca majoritatea spaniolilor si-ar dori alegeri anticipate, iar cel mai mare sindicat a anuntat greva generala.
Tarile din zona euro, printre care Spania, Portugalia, Italia si Franta, s-au inghesuit sa anunte masuri de austeritate, inainte sa fie obligate de investitori sa faca acest lucru. Insa chiar aceste masuri, menite a reduce datoriile, ar putea inrautati situatia, pe masura ce consumul scade, veniturile din taxe si impozite se diminueaza si din ce in ce mai multi oameni devin dependenti de ajutoare financiare din partea statului, comenteaza analistii de la The Wall Street Journal.
Dupa Grecia, urmatoarea tara care va intra in criza este Spania, avand un deficit bugetar de 11,2 procente din produsul intern brut,