Asemenea „maşinării” sunt folosite pentru misiunile NASA pe Marte, pentru căutarea victimelor după cutremure, prin dărâmături sau în misiuni militare.
Trei elevi de la Piteşti, la cercul de modelism şi robotică de la Palatul Copiilor au meşterit roboţelul. Acesta este creat să se poată mişca imitând mişcrile unei şopârle şi a fost botezat Quadrapod, pentru că are patru picoare.
Ionuţ Moldovan(17 ani), Mihai Receanu(16 ani) şi Radu Slăvilă(18 ani) şi-au pus mintea la contribuţie pentru a realiza roboţelul. Ideea le-a venit urmărind nişte videoclipuri pe youtube, acestea reprezentând curse între roboţei de acest fel.
S-au gândit care ce le-ar trebui pentru a realiza un prototip de roboţel creat după aceiaşi concepţie precum cei trimişi pe Marte de NASA sau care intră pe sub dărâmături la cutremure. Desigur că şi profesorul lor, Dan Slăvilă, le-a dat câte o mână de ajutor şi i-a ghidat în realizarea prototipului. „Am lucrat cam trei luni la el, în total a fost nevoie de cam 120 de ore de muncă. Conceptul este cam acelaşi cu roboţii folosiţi de NASA sau cei utilizaţi în cazul unor cataclisme, dar şi de către armată pentru a detecta minele sau pentru a testa un anumit teren”, spune Ionuţ Moldovan, care şi-a făcut foarte bine documentarea.
Făcut din componente recondiţionate
Desigur că Ionuţ şi colegii lui nu aveau prea mulţi bani la dispoziţie pentru a-şi realiza „jucăria” mult dorită, aşa că au folosit orice material sau componentă recondiţionată pe care au găsit-o. Cel mai mult au muncit şa soft, cel care a costat cel mai mult. În total, roboţelul i-a costat cam 150 de euro. „Noi nu avem bani să facem cum am vrea. Am făcut din ce am avut sau am găsit”, spune Ionuţ. „Fiecare picior are două grade de libertate, adică două articulaţii, aproape ca o şopârlă, pentru asta am încercat să imităm”, spune Mihai, unul dintre colegii lu