Potrivit R&M Audit, provizioanele pentru neîncasarea facturilor au crescut semnificativ
Peste 80% din firmele cu profit au recurs la această metodă pentru a se feri de probleme
Peste 80% dintre companiile care au înregistrat anul trecut profit au constituit în bilanţul contabil provizioane semnificative pentru facturile neîncasate, acestea crescând exploziv în ultimul an, arată o analiză realizată de firma de consultanţă fiscală R&M Audit. "Anul trecut, criza a adus modificări majore nu numai în ceea ce priveşte legislaţia şi fiscalitatea, ci şi referitor la modul de a acţiona al majorităţii managerilor şi acţionarilor, care au devenit extrem de atenţi şi implicaţi atât în controlul costurilor, cât şi în privinţa utilizării tuturor metodelor şi instrumentelor legale ce permit reducerea bazei de impozitare şi a taxelor", a declarat într-un comunicat Mirela Şerban, managing partner la R&M Audit.
Măsurile de protecţie au devenit mai importante decât creşterea cotelor de piaţă
În cazul încasării creanţei, diminuarea sau anularea provizioanelor se realizează prin trecerea pe venituri, proporţional cu valoarea încasată. "În anii de creştere economică, managementul era axat prioritar pe creşterea cotei de piaţă şi/sau a veniturilor (...). Anul trecut, reducerea costurilor a trecut pe primul loc, în unele cazuri cu mult în detrimentul eforturilor de a stimula cât mai mult şi veniturile. În plus, începând cu primăvara anului trecut, managerii şi acţionarii au devenit extrem de receptivi la propunerile consultanţilor fiscali de a utiliza o serie de instrumente la îndemână, menite să le îmbunătăţească situaţia economică", a spus Şerban.
Potrivit analizelor realizate de R&M Audit, dintre provizioanele pentru facturile neîncasate constituite la sfârşitul anului trecut, doar 60% au fost anulate la sfârşitul primului trimestru