Site-urile care organizează licitaţii online au crescut în popularitate în ultimul timp, în mare parte şi datorită nevoii românilor de a achiziţiona produse la preţuri cât mai reduse. Însă aceste site-uri nu îndeplinesc funcţiile unui organizator de licitaţii şi, prin urmare, obligaţiile legale din acest domeniu nu li se aplică.
Licitaţii online este un termen utilizat în mod generic pentru a desemna acele site-uri care permit persoanelor fizice şi juridice vânzarea unui număr variat de bunuri prin utilizarea mai multor mijloace, incluzând licitaţia.
Multe persoane care oferă bunuri pe aceste tipuri de site-uri sunt vânzători privaţi, persoane fizice. „Dacă veţi achiziţiona un produs de la o persoană care nu acţionează în calitate de comerciant, legislaţia de protecţia consumatorilor nu se va aplica. Pe un site este dificil de multe ori de ştiut cine vinde. Chiar dacă achiziţionaţi de la un comerciant, nu veţi fi protejat de legislaţia referitoare la vânzarea la distanţă, întrucât licitaţiile sunt excluse în mod explicit din câmpul de aplicare a acestor dispoziţii legislative", ne avertizează specialiştii Centrului European al Consumatorilor (ECC) România. Obligaţiile legale pe care un site de licitaţii le are faţă de consumatori sunt destul de limitate. Unele site-uri oferă servicii de soluţionare a sesizărilor sau protecţie împotriva fraudelor, în anumite circumstanţe. Însă acest lucru nu este valabil pentru toate, aşa că citiţi cu atenţie termenii şi condiţiile de utilizare.
Cum să vă protejaţi
Articole de îmbrăcăminte, încălţăminte sau echipamente electronice şi electrocasnice - acestea sunt doar câteva din produsele pe care le găsiţi expuse la vânzare pe site-urile de licitaţii online. Avantajul este că, de foarte multe ori, puteţi achiziţiona aceste produse la preţuri mult mai mici decât dacă le-aţi cumpăra direct din magazin. Dar, înainte