Oameni cu demnitati publice, ziaristi, sotii, amante au facut parte dintre cei ale caror telefoane sau sau SMS-uri au fost interceprate de o retea de interceptari neautorizata, destructurata ieri de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), conform Mediafax.
Procurorii au efectuat ieri 53 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in tara. 50 de persoane sunt suspectate ca au achizitionatat de la un anume N. Oproiu un soft pentru realizarea de interceptari neautorizate.
Potrivit procurorilor, N. Oproiu a detinut, utilizat si a comercializat, direct si prin internet, produse software destinate interceptarii ilegale a comunicatiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobila, precum si a discutiilor ambientale, programul fiind compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone.
"Aplicatia confera utilizatorului posibilitatea monitorizarii comunicatiilor si discutiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum si a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, putand avea implicatii grave asupra sigurantei nationale, vietii de familie, a mediului concurential si de afaceri", explica anchetatorii.
Procurorii au constatat ca cei implicati in interceptari neautorizate au vizat oameni cu demnitati publice, reporteri ai unor televiziuni locale, sotii, concubine, intre persoanele care au realizat inregistrari figurand si angajati ai unei firme de detectivi particulari, dar si oameni de afaceri, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.
Ancheta se realizeaza de catre Serviciile Teritoriale ale DIICOT de la Alba si Iasi, cu sprijinul SRI, iar cei 50 de suspecti sunt cercetati pentru incalcarea Legii sigurantei natio