Una dintre puţinele măsuri anticriză ale autorităţilor noastre facilităţile pentru reducerea concedierilor colective ne-a scutit, anul trecut, de plăţi pentru ajutorul de şomaj în valoare de sute de milioane de lei, susţine Ministerul Muncii într-un răspuns la o interpelare parlamentară.
Parlamentul a aprobat recent ordonanţa de urgenţă prin care companiile vor fi scutite, în continuare, de la plata contribuţiilor sociale, pentru maxim 90 de zile, perioadă în care vor suporta doar 75% din indemnizaţia către salariaţi, dacă îşi încetează temporar activitatea. Proiectul adoptat de Parlament se află deja la Preşedinţie pentru a fi promulgat.
Măsura a fost aplicată şi în 2009 printr-o altă ordonanţă de urgenţă, prin care angajatorul şi angajaţii au fost scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de maxim trei luni, dacă angajatorul îşi suspenda temporar activitatea.
Peste 5.000 de companii au apelat anul trecut la această facilitate, prin care aproximativ 260.000 de salariaţi au scăpat de concediere, fiind trimişi doar în şomaj tehnic, timp în care au încasat trei pătrimi din indemnizaţie.
Ministerul Muncii susţine că dacă toţi cei 260.000 de salariaţi ar fi fost concediaţi, statul ar fi trebuit să plătească drept ajutor de şomaj aproximativ 1,2 miliarde de lei, iar rata şomajului ar fi crescut cu până la 1,5 puncte procentuale.
Guvernul estimează că, în acest an, aproximativ 200.000 de salariaţi vor beneficia de noua ordonanţă, iar impactul pe bugetul general consolidat va fi de aproape 440 de milioane de lei. Cu toate acestea, Guvernul sus-ţine că măsura va aduce o economie de 866 milioane de lei, pentru că trimiterea celor 200.000 de angajaţi în şomaj ar fi costat statul 1,3 miliarde de lei.
M.R. Una dintre puţinele măsuri anticriză ale autorităţilor noastre facilităţile pentru reducerea concedierilor colect