Cheltuielile militare din lume nu cunosc efectele crizei. Cifrele cheltuite pe arme au înregistrat anul trecut noi culmi record, se poate citi în raportul SIPRI, institutul internaţional de cercetare pentru pace, cu sediul la Stockholm. Anul trecut s-au cheltuit în lume 1.244 de miliarde de euro, adică 1.531 de miliarde de dolari, pe comerţul cu arme.
Cheltuielile militare din lume nu cunosc efectele crizei. Cifrele cheltuite pe arme au înregistrat anul trecut noi culmi record, se poate citi în raportul SIPRI, institutul internaţional de cercetare pentru pace, cu sediul la Stockholm.
Anul trecut s-au cheltuit în lume 1.244 de miliarde de euro, adică 1.531 de miliarde de dolari, pe comerţul cu arme.
Creşterea este de 6% faţă de anul 2008 şi de aproape 50 de procente faţă de anul 2000. Cu alte cuvinte, cu toate că în general cheltuielile militare nu fac parte din stimulii economici, bugetele militare n-au dus lipsă de bani, ba dimpotrivă.
Cum era de aşteptat, americanii au fost primii la capitolul cheltuieli militare, investind peste 660 de miliarde de dolari în acest sector.
Cum pentru China, institutul SIPRI nu a avut acces la datele oficiale, el estimează că acolo s-au dat pe arme o sută de miliarde de dolari.
În sfârşit, pe locul trei în clasamentul celor care dopează vânzările de arme se situează Franţa, Guvernul de la Paris cheltuind în 2009 64 de miliarde de dolari.
A da bani pe arme constituie o alegere strategică pe termen lung, la care ţin diversele state, chiar şi în perioade de dificultăţi economice, observă raportul. Fireşte, o parte dintre aceste cheltuieli uriaşe s-a dus pe operaţiuni de menţinere a păcii, precum cea din Afganistan.
În total, anul trecut, 54 de astfel de operaţiuni au fost recenzate în lume, pentru un cost total de peste nouă miliarde de dolari, altă cifră record.
În sfârşit, ca să linişt