Peste o sută de gravuri ale maestrului olandez Rembrandt vor fi expuse, joi, în premieră, la Palatul Baroc din Timişoara. Gravurile în aquaforte şi peniţă au fost achiziţionate la sfârşitul secolului XIX din colecţiile princiare vest-europene, de exponenţii uneia dintre cele mai prestigioase familii boiereşti româneşti, academicienii Gheorghe şi Matei Balş, care le-au donat ulterior primului for cultural-ştiinţific al ţării. Gravurile prezentate în expoziţia „Rembrandt misticul – oglindit în gravura sa” provin din Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti şi vor sta la Timişoara pe tot parcursul lunii iunie.
Expoziţie unicat
Muzeul de Artă Timişoara găzduieşte în perioada 3 - 30 iunie expoziţia eveniment “Rembrandt misticul – oglindit în gravura sa”. Pentru prima dată în oraşul de pe Bega vor putea fi văzute îndeaproape 101 de gravuri ale maestrului tehnicii de clar-obscur, parte din cele aproximativ 300 create de Rembrandt între anii 1628 - 1665. Intrarea lor în patrimoniul academic românesc este o fascinantă pagină de istorie culturală, gravurile în aquaforte şi peniţă fiind achiziţionate la sfârşitul secolului XIX din colecţiile princiare vest-europene, de exponenţii uneia dintre cele mai prestigioase familii boiereşti române, academicienii Gheorghe şi Matei Balş, care le-au donat mai apoi primului for cultural-ştiinţific al ţării. În prezent, gravurile aparţin Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, din Bucureşti, şi au fost aduse la Timişoara în condiţii de maximă securitate, pe un traseu securizat şi bine păzit, fiindu-le asigurate totodată microclimatul şi toate protecţiile antiincendiu.
„Este pentru prima oară când aceste gravuri sunt prezentate la Timişoara, după ce, în 2006, o parte din gravurile lui Rembrandt au putut fi vizionate, într-o altă selecţie, doar la Bucureşti ş