Ştefan Băluţă, student la Facultatea de Montanologie, din Sibiu, a fost acceptat în programul „Instalarea tânărului fermier" şi va primi 17.000 de euro să-şi dezvolte afacerea.
Ştefan Băluţă, 23 ani, student anul III la Facultatea de Montanologie din Sibiu, a venit azi la Vaideeni, în comuna natală să se ocupe de creşterea animalelor. „Am acasă 300 de capre, iar animalele mi-au plăcut de mic. Am să-mi dau licenţa pe zootehnie şi să pot aprofunda studiul acestora. Pentru că vreau să-mi dezvolt o afacere de familie, am depus documentaţia şi am fost acceptat în programul «Instalarea tinerilor fermieri», urmând să primesc suma de 17.000 euro", a spus Ştefan, student burisier, la stat. Şi fratele lui, Andrei, vrea să urmeze tot o facultate de agronomie şi el având aceeeaşi pasiune.
Instalarea tinerilor fermieri, între 1 şi 30 iunie
Ion Băluţă, tatăl celor doi tineri, îl ajută pe Ştefan ca din creşterea caprelor să-şi dezvolte o afacere profitabilă. „Vreau să cumpărăm patru ţapi din rasa Saanen, franţuzească, în valoare de 2.000 lei fiecare, pentru reproducere, iar din animalele pe care le vom obţine prin ameliorarea cu caprele noastre, să avem producţii foarte mari de lapte. Deocamdată din laptele de capră facem brânză telemea, foarte căutată pe piaţă". Ec. Ion Cosmin, director executiv la Camera Agricolă Judeţeană (CAJ) Vâlcea, a declarat: „În perioada 1-30 iunie se derulează cea de a treia sesiune a proiectelor pe Măsura 112, «Instalarea tinerilor fermieri». La acest program se pot înscrie tineri până în 40 de ani, care se instalează pentru prima oară într-o explotaţie agricolă, preluată prin transfer, arendă sau cumpărare. Sprijinul primit este între 10.000 şi 25.000 de euro, în funcţie de punctajul acumulat".
27 de tineri înscrişi în program
În primele două sesiuni ale programului „Instalarea tinerilor