Creaţiile artistei au ajuns la românii din SUA, Canada sau Norvegia. Sunt replici ale costumelor naţionale şi sunt brodate în culorile tricolorului.
A moştenit pasiunea lucrului manual de la bunici şi de la mama sa, care au învăţat-o de mică să lucreze cu acele şi să creeze modele unice pe materialele textile. „Înainte se numea lucru manual, acum i se spune handmade. Pasiunea este aceeaşi, pui puţin din sufletul tău în fiecare bucăţică de material pe care o coşi“, mărturiseşte Daniela Dumitru.
A învăţat să coasă încă de la şase ani şi de atunci a continuat să înveţe noi tehnici de brodare şi mici secrete legate de pasiunea sa. Imediat după terminarea liceului, Daniela a fost angajată a unei case de modă recunoscute.
„Mi se părea că sunt îngrădită, trebuia să confecţionez hainele după un tipar anume. Am renunţat la acel loc de muncă şi am început să lucrez pentru prietene“, îşi aminteşte artista de handmade. Ea a participat la patru târguri de profil, unde munca sa a fost apreciată de clienţii dornici de produse inedite. „Primul târg la care am expus lucruşoarele create de mine a fost organizat în luna februarie. Am aflat abia la sfârşitul anului trecut că şi în Constanţa sunt organizate astfel de evenimente“, mărturiseşte Daniela.
Pe lângă fustele, rochiţele şi cămăşile brodate manual, tânăra confecţionează goblenuri, pe care apoi le aplică pe mai multe modele de poşete. Fiecare dintre aceste obiecte este unicat, iar pentru a lucra un goblen are nevoie de minimum trei săptămâni.
Costume de botez brodate
Lucrările Danielei au ajuns în America, Canada sau Norvegia. Printre obiectele duse peste graniţele ţării se numără şi costumaşele de botez brodate în culorile drapelului naţional. „Clienţii mei au venit în România, au luat costumele comandate şi s-au întos în ţara unde locuiesc. Costumaşele tradiţionale sunt foarte apreciate în afa