Asiguraţii hunedoreni trimişi de medic astăzi la investigaţii medicale le pot face compensat doar din 15 august. Un buget în cădere liberă şi o procedură obligatorie de reacreditare blochează bugetele de compensare pentru 11 laboratoare medicale.
Ca să beneficieze de statutul lor de asiguraţi la sistemul public de sănătate, hunedorenii în suferinţă sunt nevoiţi să-şi amâne analizele medicale cu două luni şi jumătate. Un ordin al Ministerului Sănătăţii prevede că 11 din cele 13 laboratoare medicale din judeţ nu mai pot deconta analize medicale în regim compensat până în momentul în care Asociaţia de Acreditare din România (RENAR) le va acorda certificatul de calitate european.
„Nu putem onora nicio trimitere pentru analize medicale compensate din cauză că nu am obţinut certificatul RENAR. Prin urmare, contractul cu Casa Judeţeană de Sănătate este îngheţat şi îi servim doar pe pacienţii care îşi pot plăti integral analizele”, spune Eugenia Popa, administratorul laboratorului Medar.
Aşteaptă până la toamnă
Bolnavii care nu au bani să plătească analizele trebuie să aştepte cu boala „în piept”. Listele de aşteptare ale celor două laboratoare care mai prestează analize compensate sunt atât de lungi încât o programare făcută astăzi, poate fi onorată doar spre toamnă.
„Pentru luna iunie am primit un plafon de 18.000 de lei. Această sumă reprezintă o treime din sumele decontate lunar în anul trecut. Avem doar două opţiuni. Îi invităm pe bolnavi să plătească sau să aştepte. Astăzi, de exemplu, am făcut programări la compensate pentru data de 15 august”, spune doctorul Mihaela Stoian, administrator la laboratorul Bactro din Deva, una din cele două unităţi care derulează în prezent contractul cu Casa de Sănătate.
Bani tot mai puţini pentru decont
Potrivit directorului pentru relaţii cu furnizorii, planificare şi prognoză de l