Efectele nefaste ale activităţii centralelor nucleare şi construirea unor alte două în viitorul apropiat în ţara noastră reprezintă cea mai mare problemă naţională de mediu, avertizează Greenpeace. În Timiş, probleme de mediu deosebite pun deşeurile şi defrişările din judeţ, de la an la an mai multe. Celebrată anual pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului atrage atenţia opiniei publice asupra problemelor de mediu existente la nivel local, naţional şi internaţional şi îndeamnă la solidaritate socială, singura forţă care poate combate poluarea climatică.
SOS-ul Terrei
La nivel mondial, clima s-a schimbat gradual de-a lungul deceniilor, perioadele reci alternând brusc cu cele calde. Anomaliile climatice, precum tornade, uragane, furtuni, valuri de căldură, sunt din ce în ce mai frecvente. Ecologiştii şi specialiştii în probleme de mediu atrag atenţia că această accelerare a încălzirii climatice este cauzată îndeosebi de activitatea umană şi declară că tot oamenii trebuie să se mobilizeze pentru a proteja mediul împotriva poluării. Maniera în care au fost până acum exploatate resursele naturale riscă să pună sub semnul întrebării posibilitatea Terrei de a asigura supravieţuirea generaţiilor viitoare.
Potrivit raportului Agenţiei Europene de Mediu pentru 2008, resursele de apă pentru populaţia din sudul şi sud-estul Europei se vor diminua în următorii ani, în timp ce clima din nordul şi nord-estul Europei va deveni una mai blândă şi mai umedă decât cea normală pentru aceste regiuni. La rândul său, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice arată că cei mai călduroşi 15 ani la nivel global au fost înregistraţi în ultimele două decade, anii 1998 şi 2005 fiind reprezentativi în acest sens. Totodată, temperatura la nivelul Europei a crescut cu aproape un grad Celsius, iar concentraţia gazelor cu efect de seră din atmosferă depă